ЈАСНА ВИЗИЈА РАЗВОЈА И ДОБАР МЕНАЏМЕНТ
13.03.2014


Нишка општина Палилула је по броју становника једна од највећих градских општина у Нишу али је по стандарду живота становника у извештају Завода за статистику Србије, на самом зачељу општина у Србији. У датим околностима, девастираном привредном окружењу, ограниченим надлежностима и скромним буџетом, руководство ова организација локалне самоуправе града Ниша, успешно остварује међународне пројекте али и решава кључне проблеме грађана. То је био повод за разговор са председником Градске општине Палилула, Бобаном Џунићем.

  • Господине Џунићу, недавно сте Амбасадору Републике Бугарске у Србији, Његовој Екселенцији, Ангелу Димитрову, у Београду уручили ПОВЕЉУ-признање општине Палилула, у знак захвалности за допринос развоју и напретку добросуседских односа и подршци прекограничној сарадњи.

Нашим суграђанима је познато да општина Палилула, у протеклих неколико година успешно остварује пројекте у партнерству са бугарским градовима Своге, Ћустендил, Бобов дол, Ботевград, Ихтиман и подршку Еврпске уније. То је допринело унапређењу веза локалних заједница у Региону и јачању културне, социјалне и економске сарадње наше две земље. Господин Ангел Димитров и генерални конзул Бугарске у Нишу Атанас Крстин су нас у томе охрабрили и ми смо им веома захвални. "Суседски програми" као нови инструмент Европске Уније, усмерени су ка промоцији и пружању подршке прекограничној сарадњи ка смањивању постојећих разлика у нивоу развијености између региона на спољним границма Европске уније и ка унапређењу веза  између локалних заједница и јачању културне, социјалне и економске сарадње. Општина Палилула је препознали то као могућност промоције својих потенцијала и сарадње са партнерима у Региону.

  • Захваљујући пројектима остварили сте више инвестиција у вашој општини, у којим областима и шта тренутно радите?

Један од четири главна развојна приоритета, дефинисана Акционим планом Градске општине Палилула 2012-2016 је и стратешки циљ - заштита животне средине. То је и био повод да у овој области остваримо пројекат Живети зелено-„Living Green“. За ову пројектну активност, чије смо резултате презентовали у партнерству са бугарском општином ИХТИМАН, почетком ове године, добила смо финансијску подршку ЕВРОПСК УНИЈЕ - ИПА ФОНДА, у износу од 162.671. ЕУРА. Очекујемо да наша једногодишња активност на пројекту допринесе да грађани схвате да је територија општине и њихов животни простор. Да отпад који несавесни грађани бацају – подједнако угрожава здравље свих становника у окружењу.

Захваљујући партенрском пројекту „CoуlToуr“, општине Бобов Дол и Палилула подстакле су развој културног туризма у прекограничном региону кроз унапређење и модернизацију инфраструктуре повезане са културним и историјским наслеђем две општине. У Бобовом Долу изграђен је Амфитеатар а у нашој општини Палилула реконструисан је Амфитеатар и простор око спомен обележја у Спомен парк „Бубањ“. У оквиру пројекта „МОДЕРНСПОРТ“, који је остварен у партнерству са бугарском општином Ботевград, у истуреном одељењу основне школе "Краљ Петар Први" у насељу Паси Пољана, на површини од 4.400м2, изграђено је више спортских терена: игралишта за одбојку, кошарку и рукомет, тениски терен, трим стаза, стаза за скок у даљ, атлетска стаза. Вредност ове инвестиције, у оквиру Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, износио је  око 218 480.74 Еура.

Унапређења спорта и рекреације младих, циљ је пројектне активности „SUCCESS-УСПЕХ“ коју тренутмо остварујемо са општином Своге и у сарадњи са Бугарском фондацијом „Спорт без граница“. Током 2014. радићемо на побољшању квалитета живота грађана и јачању одрживог развоја пограничних региона кроз спорт и унапређење сарадње два града у области омладинских, социјалних и образовних питања. За реализацију овог пројекта одобрено је 138.030 ЕУР.

  • Често истичете да сте у непосредном контакту са грађанима на терену, где, како наглашавате, „изворно сагледавате потребе и проблеме становника“ ваше општине, посебно оних који живе на периферији.

Наш развојни пут у наредном периоду видимо у оквиру Стратегије развоја и годишњег буџета Града Ниша. „Акциони план општине“ је и оперативни алат за спровођење Стратегије развоја Градске општине Палилула до 2016.године. Наша ВИЗИЈА развоја гласи:»општина Палилула је економски развијена заједница, интегрисана у глобалне токове, атрактивна за живот и рад, коју карактерише флексибилно тржиште рада, конкурентни људски ресурси и богат културни идентитет.« Тренутна друштвено-економска ситуација у нашој средини отежава остваривање наше визије развоја. Али, ми смо у општини поставили јасан циљ и несебично радимо да се он дугорочно и оствари.

Залажем се да се глас грађана Палилул чује у органима и установама где се одлучује о развоју наших насеља. Наше руководство је у протеклих двадесет месеци остваривања власти показало висок ниво објективности, хуманости и одлучности у решавању проблема свих категорија становника. Водоводна и канализациона мрежа, путна инфраструктура, превоз становника, брига о старијим особама, унапређење пољопривредне производње, само су неке од активности које сам иницирао и учествовао у њиховом решавању са нашим Саветом грађана. У оквиру међународних пројеката које остварује општина Палилула, на најбољи начин промовишемо потенцијале и ресурсе наше средине, Града Ниша у Региону а посебно на међународним сајамским-привредним и туристичким манифестацијама. Посебно издвајам наше вишемесаечне активности у решавању проблема становника клизишта у Мрамору, реконструкције основне школе „Бранко Миљковић“, уређења атарских путева, корита „Габровачке реке“, међублоковског простора.

  • Пружањем услуга грађанима у складу са високим стандардима рада из надлежности градских општина и унапређење стандарда живота у заједници, испунили сте веома строге захтеве стандарда ИСО 9001:2008 квалитета

Рад наше Управе је по високим стандардима квалитета. О увођењу и примени Политике квалитета у Градској општини Палилула обавестили смо јавност и све заинтересоване стране. То ни мало није једноставан посао. Активно радимо на побољшању процеса рада и усклађивању са релевантном законском регулативом. У циљу задовољства корисника услуга-грађана општине Палилула отворили смо  ''Канцеларију за брзе одговоре''. Обезбедили смо савремену размену информација. Поднети захтеви грађана обрађују се у року од 48 сати а подносиоци захтева добијају повратну информацију у року од три дана, чиме се доприноси унапређењу друштвених услуга за све грађане општине. Све информације о раду наше општине редовно се ажурирају на друштвеним мрежама и нашем сајту.

Један од приоритета у раду наше општине је сагладавање социјално најугроженијих категорија становништва, расељених лица, особа са инвалидитетом, стара и изнемогла лица. Ромска популација, старачка домаћинства на сеоском подручију општине. По статистичким подацима у области социјалних потреба, од укупног броја лица која су у евиденцији Центра за социјални рада „Свети Сава“ у Нишу, преко 60 одсто грађана је са територије општине Палилула. По просечној заради радно-способног становништва општина Палилула је на самом зачељу градова и општина у Републици али нас ови ци нису обесхрабрили да присутне проблеме и захтеве грађана решавамо. Поносни смо и акцијом 'Помозимо нашој деци'' коју смо покренули и циљу подршке породицама које су суочене са проблемом обезбеђивања  услова  за одговарајућу здраствену заштиту деце. Многи проблеми могу се решити системски-законима, уредбама, али у овом случају наша жеља је била да се јавност и друштвено одговорне установе-компаније подстакну на хуманост, солидарност, друштвену одговорност. У протеклом периоду из овог фонда спашени су животи о олакшано лешење неколико малишана и пружена је одговарајућа помоћ њиховим родитељима.(Д.В)